Bra att veta

Pass
Se till att du har ditt pass i ordning och att det är giltigt.

Försäkringar, läkare, medicin
Kom ihåg att ta ditt Europeiska Sjukförsäkringskortet med dig! Med det här kortet får du vård utomlands om du blir sjuk. Ansök om kortet via Försäkringskassan: www.forsakringskassan.se.

Respektive organisation i varje land ABF/ AOF/ TSL/ MFA tecknar reseförsäkring för sina deltagare och lärare. Genèveskolan står for dessa kostnader. Om du behöver besöka läkare eller köpa medicin får du själv betala det under kursen för att efteråt få ut eventuell ersättning från Försäkringskassan. Läkare och sjuksköterska finns i ILO- och FN-huset Palais de Nations.

Kontrollera att din hemförsäkring eller motsvarande täcker eventuella andra kostnader som kan uppstå. Kom ihåg bagageförsäkringen.

Glöm ej att ta med medicin som du använder!

Pengar/valuta

Det är bra om du har växlat in lite valuta i hemlandet, för de första dagarna i Schweiz. Valutan i Schweiz heter Schweizerfranc (CHF). Även Euro är användbart vid besök i Frankrike som ju ligger väldigt nära Genève. Visa- och Masterkort är användbara och fungerar i de schweiziska bankautomaterna.

Eluttag och adapter
Eluttagen är generellt samma som i Norden för stickkontakter. Jordade kontakter kräver dock adapter. Kom ihåg att ta med adapter!

Matpengar
Under vistelsen i Genève serveras frukost på hotellet, övriga måltider ordnar man huvudsakligen själv, med hjälp av ett måltidsbidrag på 50 CHF/dag.  De borde räcka bra, om man blandar enklare restaurangbesök med egen matlagning. Det finns restaurang i ILO-byggnaden och i FN-huset Palais des Nations. Det finns också gott om restauranger i olika prisklasser i närheten av hotellet.

I kursavgiften ingår helpension under förkursen på Runö, matpengar för Genève-vistelsen och helpension under vistelsen i Rolle.

Klädsel
Schweiz är ett betydligt mer strikt land än de nordiska länderna vad gäller klädsel. Du kan bli inbjuden till någon mottagning där övriga gäster är klädda i slips och kavaj eller kjol och blus. Tänk på det när du packar. "Vårdad kontorsklädsel" är en lämplig nivå under officiell kurstid. Du ska självklart känna dig bekväm med vad du har på dig och förstås anpassa garderoben efter vad du trivs med. Men kortbyxor och slitna jeans är inget man använder på arbetstid i FN-sammanhang.

Var försiktig med att inte ha för mycket övervikt i bagaget när du flyger hem från Genève!

Vädret i Genève kan variera mycket, precis som i Norden. Paraply är bra att ha med, så även baddräkt. Det kan vara värmebölja men också väder som under en regnig nordisk sommar.

Lokaltrafik
Det finns ett stort nät av bussar och spårvagnar i Genève, så det är lätt att resa runt i staden. Under vistelsen i Genève får deltagarna gratis lokaltransportbiljetter från hotell Drake. Från Rue de Lausanne nära hotellet kan du ta spårvagn 15 till FN-Nations eller till Gare Cornavin.

Men sträckorna är inte längre än att det går lika bra att promenera. ILO och Palais des Nations ligger på gångavstånd från hotellet, det tar ca 20-30 minuter att gå. Med många möten är lite motion bara bra. Ta med bekväma skor!

Fritid under Genève-perioden
Det finns många möjligheter till utflykter i och runt Genève. Den officiella webbsiten för nationell schweizisk turistinformation är www.myswitzerland.com/en/home.html.

Det finns goda möjligheter för joggingturer, bad, fotbollsmatcher och picknickar i parkområdena längs sjön.

Utflykter till andra städer i Schweiz och Frankrike har också varit populärt bland tidigare Genèveskoledeltagare. Schweiz har ett bra utbyggt järnvägsnät, det går också många bussar till andra städer och grannländer. Har du planer på att hyra bil bör du använda kort att betala med samt ha internationellt körkort.

Släktingar och vänner på besök
Besök av släkt och vänner under kursen får inte inkräkta på projektarbetet eller på de aktiviteter som gruppen har planerat.

Lokala språk
I  Genève och i Rolle talas franska. Om du redan kan lite franska, passa på och friska upp språkkunskaperna innan resan. Engelska fungerar dock bra i de flesta sammanhang.

Presenter
I Genèveskolan ingår föreläsningar och möten. Då brukar deltagarna turas om med att först inleda och till slut tacka föredragshållaren genom att överräcka en liten present, något som symboliserar det egna landet eller den egna organisationen.

När det blir din tur att tacka föreläsare är det fint om du har en gåva. Det kan vara en god idé att höra med den egna organisationen om de har några presenter du kan få ta med. Ni kan också samråda i de nationella grupperna om detta.

Post
Kursmaterial och anteckningar/arbeten kan skickas hem några dagar före kursens slut i Genève. Det finns postkontor vid hotellet, på ILO och i FN-huset. Bäst är att skicka post från Rolle i slutet av kursen. Bagageövervikt vid flygresan är dyrt!

Telefon
Det är klokt att ta reda på samtalstaxorna för den mobiltelefonoperatör hos vilken man har sitt abonnemang.

Diskriminering

Alla har rätt till lika behandling oavsett kön, ålder, etnisk eller nationell tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder eller sjukdom. Du ska i din roll som deltagare agera professionellt och inte otillbörligt särbehandla någon på dessa eller jämförbara grunder.

Alkohol
Alkohol eller dess följder får aldrig påverka deltagandet i kursen. Vid offentliga middagar eller liknande tillställningar skall din alkoholkonsumtion vara måttlig. Även under fritid bör du vara måttlig med din alkoholkonsumtion eftersom du är synlig som representant för Genèveskolan.

Narkotikaklassade preparat
Befattning med narkotikaklassade preparat är förbjudet, såvida det inte gäller medicin för eget bruk enligt läkares föreskrift.

Diskriminerande handlingar eller bruk av berusningsmedel i förbindelse med studiearbetet strider mot Genèveskolans verksamhetsidé och kan leda till att deltagare skickas hem.


NGF – Genèveskolans elevförbund
Nordiska Genèveskoleförbundet, NGF, brukar skicka ut en inbjudan till medlemskap varje höst (efter avslutad kurs). Medlemskapet är frivilligt. Medlemsavgiften är cirka 200 svenska kronor/år. NGF bjuder in till medlemsmöte en gång per år. Detta brukar förläggas på våren och skiftas mellan de olika nordiska länderna.